logoEMT3

ISO 14001:2015

 

Környezetközpontú Irányítási Rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek.

Mi az ISO 14001?

Az ISO 14001 fő irányítási rendszerszabvány, amely, előírja a követelményeket a KIR kialakítására és fenntartására. Ezen szabvány szerinti rendszer bevezetése és fenntartása segítséget jelent

  • a környezetszennyezés megelőzésében,
  • a törvényeknek való megfelelésben,
  • a KIR folyamatos fejlesztésében.

Az ISO 14001 eszközként használható a környezeti tényezők szabályozására összpontosít vagy arra a módra, ahogy tevékenységei, termékei és szolgáltatásai a természettel kölcsönhatásban állnak (pl. levegő-, talaj- vagy vízemisszió).

A szervezeteknek le kell írniuk, hogy mit szándékoznak tenni, ragaszkodnak az eljárásaikhoz, és feljegyzik erőfeszítésüket, hogy igazolják a megfelelést és a fejlődést. Rövid és hosszú távú célokat kell kitűzniük, valamint be kell vezetniük programo(ka)t, hogy fejlesszék a környezeti teljesítésüket, ami gyakran pénzügyi előnnyel jár.

A szervezeteknek meg kell határozniuk az alkalmazható jogszabályi, törvényi és vonatkozó egyéb követelményeiket. Különösen fontos, hogy meghatározzák, hogy a törvényhozás hogyan befolyásolja Önöket, hogy megfelelőségi intézkedéseket lehessen elfogadni és időszakonként kiértékelni, biztosítva, hogy a követelményeket megértették az alkalmazottak, valamint, hogy hatékonyan bevezették azokat.

Az ISO 14001-hez társul az ISO 14004 Környezetközpontú Irányítási Rendszerek - Általános Irányelvek az alapelvekre, rendszerekre és támogató technikákra. Ez a szabvány felölel olyan témákat, mint a KIR kialakítása, bevezetése, fenntartása és fejlesztése, valamint tárgyalja a benne szereplő fő témákat.


Mire használható az ISO 14001?

E szabvány bevezetésével minden szervezet, iparágtól és mérettől függetlenül, képes fejleszteni a környezeti teljesítményt.

Mik az előnyei az ISO 14001 szerinti tanúsításnak?

  • javul a környezeti teljesítmény, amelyet a felső vezetőség elkötelezettsége bizonyít,
  • javul az energia és vízfelhasználás hatásfoka, csökken a hulladék mennyisége,
  • megelőzhető a környezetszennyezés és az ezzel járó esetleges hatósági bírságok,
  • előtérbe kerül az életciklus szemlélet.

 

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275